Proverbele precum oglinzile

Proverbele precum oglinzile
Trufia este ca inelul de aur pe coada unei suine. Tandreţea întăreşte sufletul, gelozia îl distruge. Mere de aur în tăvi de argint sunt cuvintele spuse la timpul potrivit. Cine nu se teme de propriul suflet, nici de Domnul nu se teme, nici de ruşine şi crimă.Conducătorii de cămile, când se rătăcesc, nu recunosc capacana, se lasă cuprinşi de febra speranţei. Astfel caravana dispare în neant
Cel care vede firul de păr, nu poate să vadă marginea lumii. Cel ce aude şoaptele, nu aude tunetul. Cel ce zăreşte muntele, nu vede muşuroiul. Cel ce aude tunetul, nu aude liniştea. Cel ce vede aproape, nu vede orizontul.Înţeleptul ignoră vizibilul, de aceea el vede totul. El nu ascultă zvonul, de aceea aude totul.
Adevărata cale nu cunoaşte îndoiala, alegerea. Cuvintele ne duc la rătăcire. Înţeleptul nu cunoaşte nici obscurul, nici transparenţa.În faţa oglinzii urâtul şi frumosul se separă singure.Înaintea cuvintelor, au fost sunetele. Înţelepţii le-au dat înţeles. Viaţa te învaţă să vorbeşti la momentul şi la locul potrivit. Subordonare condiţionată! Sursa Răului este subordonarea necondiţionată.
Omul care cunoaşte adevărul este aproape de esenţa creaţiei. Să nu fii subordonat, dar nici să nu se consideri deasupra sau izolat faţă de ceilalţi.
Cele mai puţin cunoscute sunt fenomenele văzute de toţi. Cine dă, poate să şi ia, cine poate ucide, poate să şi salveze, oare? Să nu te laşi niciodată minţit, greşeşti faţă de cel care te minte. Unii caută drumul, dar nu cunosc chipul adevărului, ci doar propria raţiune, iar raţiunea este înşelătoare. Cine înţelege primul verset, înţelege şi ultimul Leoaica îşi învaţă puii să fie cruzi, altfel nu ar fi leoaică. Când începi să înţelegi, te îndepărtezi de oameni, ignoranţii stau mereu împreună.
Lector ipocrit, nu mă refer la tine sau numai la tine mă refer.

BORIS MARIAN
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu