Capacul lui Urmuz

Capacul de pian înşurubat la spate


Inegalabil este Urmuz, autorul unei opere minuscule şi inepuizabile. Algazi ( ce nume) cu grătarul sub bărbie, grummer cu o băşică deasupra feselor, etc. De ce fesele au ceva comun cu obrajii, ştie Dumnezeu. Poate ai noştri tineri politicieni, ca şi cei mai bătrâiori. H. Bonciu, poet zis minor, scrie – Ce-ai să te faci dac-am să mor? Dacă mă sparg? Îţi sunt ulcior. Dacă mă sec? Sunt băutură şi haină-mi sunt şi creatură. Prin moartea mea pierzi orice rost. Unde este minorul?. Multe simfonii în mi minor aţi ascultat?


Urât lucru – cearta. Era şi titlul unui roman slăbuţ al lui Al .Piru. M-am certat chiar acum cu un individ pe care nici nu-l cunosc bine. Cearta premerge agresiunii verbale, fizice. Omul s-a şi referit la c....t, eu nu recurg la scatologie. Există zâne purtătoare de rău. Altele sunt purtătoare de râuri, nimfe, naiade, nu mai ştiu. Mohorât ev, în care cearta devine singura modalitate de comunicare. Legenda ta e, Cora, dar ea e scrisă în priviri de oameni. Văd uneori verde înaintea ochilor, alteori albastru, rar apare purpura iubirii. Un alb hulub m-a pogorât din stele. Dar podul cel mare nu ducea spre tine. Mirabil fluture, vorbeşti despre exilaţi, fugari, morţii din două mii de războaie.


Pumnul şi ciocanul au un Dumnezeu comun, dar unul loveşte, altul simte lovitura. Ca să nu spun de nicovală şi potcoavă, care simt dublu lovitura. Cuţitul este la mare cinste, fierăstrăul e mai cuminte. Iar de un câine ia bătaie, ce e sfârşitul lumii? Să fie mulţumit calul că nu e dus la abator. Uneori, Cerul pedepseşte şi fapta bună. Pisica sătulă poate fi predicator şi pentru şoareci. Îndiferent de starea broaştelor, glodul rămâne glod. Unde este un judecător,. este nevoie şi de răufăcători. Mântuirea va veni, dar cine ştie s-o grăbească? Pisica este un animal splendid, dar şoarecii au altă părere. Când oaia vine la Dumnezeu, lumea devine nervoasă. Fără aţă, la ce este bun acul. Cel fălos? Măgarul nu se scoală, fiindcă-l bate şi e bătut pentru că nu se scoală. Norul poartă-n piept lacrimi, fulgere şi tunete. Toate trec. Fumul e semnul primejdiei, deci fii atent la fum. Menirea unui fluviu este de a ajunge la mare, nu în pustiu. Cu cât eşti mai gol pe dinăuntru, pe atât pluteşti mai bine.


Abcesul este cauzat de gânduri fermentative peste răni, slăbiciuni şi răzbunare. După abces, permit gândurilor mele să fie libere. S-a sfârşit cu trecutul. Sunt în pace.Accidentele sunt cauzate de inabilitatea de a vorbi pentru sine, revolta împotriva autorităţilor, crez în violenţă. Ai acnee ( coşuri pe faţă) dacă nu-ţi place propria persoană. Pensii şi castraveţi, zic unii. Încerc să fac parte din viaţă, zice altcineva, cerul cheamă sufletele, mai ştii? Între nevoi şi voi este un gol. Buze. Lacrimi, vânt, dureri, prea mult dăruim, prea mult furăm, prea mult iubim, prea mult minţim, timpul de vindecare este mai scurt decât credeţi Dvs., domnişoară doctoriţă. Agonia nu este o tăcere, iar tăcerea nu este velşnică, de am auzi cum vuiesc cadavrele sub lucrarea micilor buldozere ale ţărânii. Să zac... cuvinte? Lipseşte ceva. Oglindă şlefuită în iaz, soarele îşi piaptănă părul. Viciile sunt provocate de teama şi neştiinţa de a te iubi pe tine însuţi. Nu poţi iubi pe cineva, dacă nu ştii să te iubeşti pe tine. Aventuriere găseşti cu carul. Ca şi aventurieri, nu sunt misogin. Rinichii suferă din cauza anxietăţii. Bolile grave vin de nicăieri. Dacă te autorenegi, faci SIDA.
Când nu te simţi destul de bun, devii anemic.Vom continua.

Boris Marian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu