Studii despre vasile

Studii despre Vasile


Am cunoscut mulți Vasile, dar nu despre ei voi scrie aici.
Vasile I Macedoneanul a fost împărat bizantin în secolul IX. Fiu de țăran, a urcat rapid treptele ierarhice, l-a ucis pe binefăcătorul său, Mihail III, a cucerit o serie de teritorii în folosul imperiului, a alcătuit un cod de legi, iar cu ceva ani înainte de a muri, a înnebunit. Avea 60 de ani.
Vasile I al Moscovei, a fost mare cneaz, în secolul XV, ajuns în scaun cu ajutor tătăresc, de care depindea,
Vasile II Bulgaroctonul ( ucigașul bulgarilor), împărat bizantin în secolul X, a ajuns până în Gruzia, iar în Balcani i-a învins pe bulgari, soldaților le-a scos ochii, a murit fătră urrmași.
Vasile II cel Orb, Mare Cneaz al Moscovei în secolul XV, i-a urmat tatălui său, cu același nume, dar nu înainte ca vărul său să-i scoată ochii pentru a-l împiedica să preia tronul. A domnit, orb cum era, a lărgit granițele cnezatului, a despărțit biserica rusă de cea din Constantinopole, a creat premizele imperiului rus.

Sfântul Vasile cel Mare, Părinte al Bisericii, s-a născut în Capadocia, Asia Mică, în secolul IV, a locuit în Cezareea din Palestina, la Atena, a luptat cu arienii, adică adepții lui Arie, fiind canonizat.

Vasile |Lupu, domn al Moldovei (1634-1653) a întemeiat Academia Vasiliană și a ridicat biserica Trei Ierarhi din Iași. A fost izgonit de un boier pământean, Gheorghe Ștefan, care nu a lăsat nimic.

Portarul de la blocul nostru, când eram copil, se numea Vasile. La rugămintea părinților mi-a dus cotoiul în Cișmigiu, să scape de el, apoi a chemat miliția să aresteze niște țigănci acuzându-le că au furat un covor de la spălătorie, ceea ce nici nu era adevărat. Covorul fusese luat de proprietar, dar țigăncile au luat-o pe coajă nevinovate. L-am întâlnit pe acest Vasile la o ambasadă, în străinătate, tot portar, dar avea o figură importantă, m-a tratat cam de sus, apoi l-am pierdut din vedere. Acum se plimbă cu ceilalți Vasile în Rai.
BORIS MARIAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu